Kamis , 25 April 2024
Breaking News

Изследователите отбелязват, че проучването има няколко ограничения

Изследователите отбелязват, че проучването има няколко ограничения

Например, изследователите са извършили процедура, наречена хетерохронна парабиоза, при която двойки мишки на възраст три и 20 месеца са прикрепени хирургически. Процедурата увеличава биологичната възраст на младите мишки, която се възстановява след хирургично отделяне.

Временни промени в биологичната възраст също са настъпили по време на големи операции, бременност и тежък COVID-19 както при хора, така и при мишки. Например, при бременни субекти биологичната им възраст се възстановява по време на периода след раждането, докато при пациенти с травма биологичната възраст се възстановява до изходното ниво в дните след операцията. Имуносупресивно лекарство, наречено тоцилизумаб, подобри възстановяването на биологичната възраст на пациенти с COVID-19.

Тежкият стрес увеличава смъртността, поне отчасти, чрез увеличаване на биологичната възраст, казват изследователите.

„Тази идея веднага подсказва, че смъртността може да бъде намалена чрез намаляване на биологичната възраст и че способността за възстановяване от стрес може да бъде важен фактор за успешното стареене и дълголетие. И накрая, биологичната възраст може да бъде полезен параметър при оценката на физиологичния стрес и неговото облекчаване, “ казва състаршият автор на изследването Вадим Гладишев от Бригам и женската болница, Харвардското медицинско училище .

Малко проучване от 2023 г. изследва как диетата, добавките, упражненията, достатъчното сън и управлението на стреса влияят върху биологичната възраст. В проучването пет от шест жени са намалили биологичната си възраст средно с 4,60 години.

Друго скорошно проучване свързва намалената сила на захвата с ускорената биологична възраст. Изследователите казват, че увеличаването на силата на захващане с укрепване на мускулите може да забави или предотврати хронични заболявания или ранна смърт.

Ефективното възстановяване от стреса е от съществено значение за психическото и физическото здраве, както и за ефективността и взаимоотношенията. Новото проучване показва, че може също така да обърне нашата биологична възраст, което води до по-дълъг и по-здравословен живот.

Прекратяването на всякакъв контакт с приятел или оставянето на техните съобщения неотворени може да е начин да избегнете конфронтация или тежък разговор, но ghosting може да има обратен ефект. Тези, които прекъсват контактите с приятели без обяснение, забелязват увеличаване на депресивните чувства, според ново проучване.

Проучване от 2019 г. установи, че 25,3% от възрастните в Съединените щати съобщават, че са били призрачни, докато 21,3% казват, че са призрачни партньор за срещи.

Докато предишни проучвания са се фокусирали главно върху призраци в романтични връзки, изследователите от Университета на Виена също са разгледали предикторите и въздействието на призраците на приятели.

Общо 978 участници на възраст от 16 до 21 години са включени в проучването. Те бяха попитани за техния опит с призраци в приятелства и романтични връзки, както и за тяхното благосъстояние два пъти с четиримесечен интервал между проучванията. В двете анкети са участвали около 400 респонденти.

Проучването определя ghosting като „стратегия за разтрогване на връзка, която се прилага в социалните медии чрез прекратяване на комуникацията с друг човек без обяснение“ и не се ограничава до романтичните връзки.

Високото самочувствие като предиктор

Изследването, публикувано в Telematics and Informatics, откри, че комуникационното претоварване е важен предиктор за призраци в романтичните връзки, но не и в приятелствата. Според проучването взаимодействието с романтични партньори често е по-взискателно и отнема много време, отколкото с приятели; следователно ghosting може да помогне да избегнете чувството, че сте претоварени от прекомерни съобщения.

Докато самочувствието не изглежда да играе роля в призраците в рамките на романтичните връзки, хората с високо самочувствие са по-склонни да призракат приятелите си. Тъй като хората са склонни да имат повече приятелства, отколкото романтични връзки, призраците могат да се използват, когато умишлено избират да прекратят контакта с приятели. Тъй като самочувствието е свързано със самоопрощението, хората с по-високо самочувствие са по-склонни да участват в ghosting въпреки потенциалната вреда за другите.

Депресивните склонности не карат хората да призрачват своите приятели или романтични партньори. Докато хората с психични проблеми са склонни да се оттеглят, те също търсят подкрепа от своите приятели и романтични партньори, което прави по-малко вероятните призраци на други.

Призраците също се влияят негативно

Проучването установи, че призраците могат да имат отрицателни последици за призраците. В първото проучване тези, които съобщават, че имат призрачни приятели, показват повишени депресивни чувства във втората точка на измерване. Призрачните романтични партньори обаче не изглежда засилват депресивните чувства при призраците.

„Въз основа на нашите резултати бихме искали да дадем импулс за размисъл върху собственото поведение на призраци, особено в рамките на приятелства – това би могло да намали негативните последици за себе си, а също и за потенциалните призраци“, казва съавторът на изследването Михаела Форай , университет асистент в Департамента по комуникация на Виенския университет.

Противно на това, което изследователите очакваха, участието в нито една от формите на призраци не е имало дългосрочен ефект върху самочувствието. Проучването предполага, че въздействието от привидяването на други може да е нож с две остриета: онези, които успешно преследват нови партньори, след като са привидявали предишни, могат да видят повишаване на самочувствието си, докато неуспехът да го направят може да има пагубен ефект. Освен това успехите и неуспехите могат взаимно да се компенсират.

Изследователите отбелязват, че тъй като са използвали не напълно представителна германска извадка от хора на възраст от 16 до 21 години, констатациите може да не са обобщени за млади хора извън тази възрастова група по света.

Телевизионните реклами на чийзбургери и млечни шейкове могат да ви накарат да се почувствате по-позитивни относно този вид нездравословна храна, докато гледането на здравословни ястия по телевизията е малко вероятно да промени възприятието ви, според ново проучване.

Изследователите от Университета на Мичиган проучиха как рекламите на храни влияят на свързаните с храната емоционални очаквания и дали тези ефекти се различават в зависимост от нивата на симптомите на „пристрастяване към храната“.

Те откриха, че при възрастни dietoll official , които все още не са имали силни убеждения за това как храните влияят на емоциите им, телевизионните реклами за бързо хранене са увеличили вярванията им, че ще изпитат положителни емоции, докато ядат тези видове храна. Въпреки това не бяха открити доказателства, че рекламите за минимално преработени храни променят вярванията за усещането за положителни емоции, докато ги ядете.

Проучването, публикувано в Journal of Health Psychology, включва 718 участници на средна възраст 35,88 години. От тях 36,8% са имали хранителна зависимост, дефинирана като силно желание за силно преработени храни, намален контрол върху техния прием и прекомерна консумация въпреки отрицателните последици за здравето.

Участниците бяха разпределени на случаен принцип да гледат 15-секундни видеореклами за храни, попадащи в три категории: силно преработени, минимално преработени и двете групи храни. След това участниците попълниха проверка на вниманието и въпросници за своите вярвания, чувства и поведение.

На участниците бяха представени реклами на храни от популярни вериги ресторанти McDonald’s и Wendy’s. Рекламите на силно преработени храни включват чийзбургери, сосове за потапяне, пилешки хапки и млечни шейкове. В същото време рекламите за минимално преработени храни показваха парфета с плодове и кисело мляко и салати.

При участниците с по-малко симптоми на хранителна зависимост гледането на видеореклами за бързо хранене повишава очакванията, че ще изпитат положителни емоции, докато ядат тези храни.

„Много хора смятат, че яденето на силно преработени храни като чийзбургери и пържени картофи ще ги направи по-щастливи и тези вярвания са особено силни при хората, които се борят да контролират приема на силно преработени храни“, казва Джена Къмингс , водещ автор и бивш изследовател в UM „Регулирането на рекламите за бързо хранене и промяната на вярванията за това как силно преработените храни влияят на емоциите може да помогне на хората да ядат по-питателни храни.“

Изследователите отбелязват, че проучването има няколко ограничения. Тъй като рекламите, използвани във всички групи храни, са от компании за бързо хранене, възможно е минимално преработените храни от компании, които продават само здравословни храни, да повлияят по различен начин на емоционалните очаквания, свързани с храната. В допълнение, ефектите от тези реклами бяха измерени само с помощта на въпросници за самоотчитане. Следователно не може да се изключи, че използването на имплицитен тест за асоцииране, който разкрива подсъзнателни пристрастия, би дало различни резултати.

Свързаните с храните организации в Съединените щати харчат почти 13 милиарда долара годишно за реклама, според данни от 2017 г., а повече от 80% от рекламите на храни рекламират високо преработени храни. Къмингс казва, че е от съществено значение да се проучи как по-продължителното излагане на реклами за храна влияе на вярванията относно емоционалните ефекти на храната.

През 2019 г. рекламите на нездравословна храна бяха забранени в цялата мрежа на обществения транспорт в Лондон. Рекламното ограничение е довело до 94 867 по-малко случая на затлъстяване и 1 915 по-малко случая на сърдечно-съдови заболявания. Освен това той е предотвратил или забавил 2857 случая на диабет, според проучване от 2022 г. Изследователите казват, че действителното въздействие може да е било подценено, тъй като проучването не е взело предвид никакви намаления на детското затлъстяване, които се очаква да са настъпили.

Проучването предполага, че кратките видеореклами на нездравословна храна ни карат да мислим, че ще се чувстваме добре, ако я ядем, докато гледането на реклами за минимално преработени храни няма същия ефект.

Проучване при мишки предполага, че псилоцибинът, активният компонент в "вълшебните гъби", може да помогне за лечение на посттравматично стресово разстройство (PTSD) и други основани на страх психични разстройства.

Псилоцибинът, естествено срещащ се психеделик, отдавна се използва от местните общности в Южна Америка и Австралия за религиозни и културни практики. През последните години нарастващ брой проучвания изследват възможните ползи от псилоцибина върху психичното здраве.

Изследванията показват, че псилоцибинът може да подобри депресията, тревожността и стреса и може да се използва при лечение на разстройство, свързано с употребата на алкохол. По-рано тази година Австралия одобри псилоцибин като лекарство за резистентна на лечение депресия.

Contents

loading...

Lihat Juga

Revitaprost a zdraví moči: Výhody a úvahy

Revitaprost a zdraví moči: Výhody a úvahy Zdraví močových cest je zásadním aspektem celkové pohody …