Kamis , 25 April 2024
Breaking News

Това ще подобри шансовете ви да получите подходящо лечение

Това ще подобри шансовете ви да получите подходящо лечение

  • Квалификации и лицензиране. Важно е да се уверите, че терапевтът е лицензиран и квалифициран да предоставя терапия във вашия щат или регион. Всяка държава има свои собствени разпоредби относно предоставянето на терапия, но е препоръчително да се уверите, че терапевтът е регистриран в акредитиращ орган, като Американската психологическа асоциация в САЩ или BACP в Обединеното кралство Проверете при вашия местен акредитиращ орган.
  • Специализация. Помислете за типа терапия, която ви интересува, и потърсете терапевт, който е специализиран в тази област. Това ще гарантира, че работите с някой, който има знанията и опита да отговори на вашите специфични нужди.
  • Стил на общуване. Уверете се, че стилът на комуникация на терапевта е в съответствие с вашите предпочитания. Някои терапевти могат да използват когнитивно-поведенчески подход, докато други може да са по-психоаналитични.
  • Наличност. Помислете за честотата на сесиите, които бихте искали да имате, и потърсете терапевт, който може да се приспособи към вашия график.
  • Отзиви. Ако има такива, потърсете отзиви от други клиенти, които могат да ви дадат представа за тяхното ниво на експертиза и качеството на техните услуги.
  • Оценяване. Насрочете среща с терапевта, за да обсъдите вашите нужди и да зададете всички въпроси, които може да имате.

Онлайн терапия и тежки психиатрични заболявания

Онлайн терапията може да не е най-подходящият вариант за хора, които имат тежки или сложни проблеми с психичното здраве, като биполярно разстройство или шизофрения. Терапията лице в лице с професионалист, специализиран в тези заболявания, може да бъде по-подходяща.

Освен това онлайн терапията може да не е подходяща за хора в криза или такива, които се нуждаят от спешна медицинска помощ. В такива случаи е изключително важно да се свържете със службите за спешна помощ или да потърсите помощ лично.

Ако имате нужда от предписано лекарство, ще трябва да посетите психиатър или друг медицински специалист, който има лиценз да предписва лекарства. Много психиатри вече предлагат онлайн консултации, известни още като телепсихиатрия. Онлайн консултациите с психиатър могат да включват оценки, управление на лекарства и терапевтични сесии.

В обобщение, онлайн терапията може да бъде чудесен вариант за хора, които търсят удобен и гъвкав начин за достъп до услуги за психично здраве или за хора, които живеят в отдалечени райони, където достъпът до терапия може да е ограничен. Препоръчително е да имате задълбочена оценка с квалифициран специалист по психично здраве, за да определите дали онлайн терапията е най-добрият вариант за вас. Това ще подобри шансовете ви да получите подходящо лечение.

Изсветляването на кожата или избелването на кожата е преобладаваща тенденция в световен мащаб, водена от културен и обществен натиск за спазване на стандартите за красота, предпочитащи по-светлата кожа. Практиката е сложна, повлияна от вътрешна несигурност, исторически предразсъдъци и увековечаването на вредни стандарти за красота. Тази статия разглежда настоящата тенденция за изсветляване на кожата и нейните психологически ефекти върху човека.

Ключови изводи:

  • Практиката на изсветляване на кожата може да произтича от културни и обществени пристрастия, които гледат на по-светлата кожа като на по-желана, което води до чувство на срам и дискриминация.
  • Използването на продукти за изсветляване на кожата може да доведе до психологически стрес, включително ниско самочувствие, тревожност, депресия и срам.
  • Дисморфичното разстройство на тялото може да се развие в резултат на постоянна и тревожна загриженост с възприемани недостатъци във външния вид.
  • Важно е да се насърчи самоприемането, положителното себевъзприемане и възприемането на ценността на разнообразието във всичките му форми, за да се противодейства на отрицателното въздействие на изсветляването на кожата.

Културни пристрастия

Културните и обществени пристрастия могат да играят значителна роля в стремежа към по-светла кожа и произтичащия от това психологически стрес. В много култури по-светлата кожа се разглежда като символ на красота, богатство и успех, докато по-тъмната кожа се свързва с негативни стереотипи и дискриминация. Това може да доведе до вътрешни пристрастия и негативно самовъзприятие за хора с по-тъмен цвят на кожата.

Обществени очаквания

Обществените стандарти за красота, които дават приоритет на по-светлата кожа, се поддържат чрез медиите, рекламите и други културни влиятели, като допълнително затвърждават идеята, че по-светлата кожа е желателна и превъзходна. Това може да доведе до чувство на неадекватност и негативно самовъзприятие за хора, които не отговарят на тези стандарти за красота.

Културните и обществени пристрастия могат да допринесат за маргинализацията и дискриминацията на хора с по-тъмен цвят на кожата, което води до по-нататъшно негативно самовъзприемане и ниско самочувствие.

Въздействието на колониализма

По време на колониалните времена по-светлата кожа често се свързваше с богатство, власт и европейски стандарти за красота и тези асоциации бяха наложени на колонизираните хора чрез различни средства, включително медии и образование. Това доведе до широко разпространено убеждение, че по-светлата кожа е по-желана и привлекателна и много хора се обърнаха към продукти за изсветляване на кожата, за да постигнат по-светъл тен.

Изсветляването на кожата обаче не се ограничава само до колонизирани хора; това е глобален проблем, който засяга хора от различен културен и етнически произход. Убеждението, че по-светлата кожа е по-желана и привлекателна, преобладава в много страни и това доведе до широкото използване на продукти за изсветляване на кожата по целия свят, особено в Азия, Африка и Карибите.

Какво е колоризъм?

Колоризмът се отнася до дискриминация въз основа на цвета на кожата в рамките на расова или етническа група, което често води до предразсъдъци и неравностойно третиране. Има значително въздействие върху психичното здраве на хората, които го изпитват, причинявайки чувство на ниско самочувствие, срам и негативна представа за себе си. Цветизмът може да доведе до намалени възможности и негативни стереотипи, засягащи кариерата и взаимоотношенията.

Може също така да допринесе за интернализиран расизъм, при който хората интернализират негативни вярвания относно собствената си расова група, което води до по-нататъшно увреждане на тяхното психично здраве и благополучие. Колоризмът и избелването на кожата са тясно свързани, тъй като избелването на кожата често произтича от убеждението, че по-светлата кожа е по-добра и по-желана. Това вярване се корени в цветизма, тъй като затвърждава идеята, че по-светлата кожа се равнява на по-висок социален статус и по-благоприятно отношение.

Въздействието на социалните медии

Популярността на продуктите за избелване на кожата в социалните медии породи сериозни опасения относно потенциалните опасности от тези продукти. Хаштагът избелване на кожата само в TikTok събра повече от 250 милиона гледания, което накара експертите да разгледат по-отблизо потенциалните рискове от продуктите за избелване на кожата.

Много от тези продукти съдържат потенциално опасни съставки, които могат да имат тревожни странични ефекти. Инфлуенсърите, рекламиращи тези продукти, често имат хиляди последователи, много от които са впечатляващи млади хора. Посланието, което тези инфлуенсъри изпращат е, че по-светлата кожа е по-желателна, което може да доведе до чувство на несигурност и желание да се впишат.

Психологически проблеми, причинени от изсветляване на кожата

Изсветляването на кожата може да причини различни психологически проблеми, включително:

Ниско самочувствие

Ниското самочувствие може да бъде тясно свързано с желанието за изсветляване на кожата, тъй като някои хора могат да възприемат обществените стандарти за красота, които дават приоритет на по-светлата кожа. Това може да доведе до негативно самовъзприемане и убеждението, че естественият им тон на кожата не е достатъчно добър, което води до чувство на неадекватност и безполезност.

Хората с ниско самочувствие, свързано с цвета на кожата им, може да прибегнат до продукти или процедури за изсветляване на кожата като начин да се придържат към тези стандарти за красота и да подобрят представата си за себе си. Въпреки това, този стремеж към по-светла кожа често може да доведе до допълнително увреждане на самочувствието, тъй като процесът на изсветляване на кожата може да бъде труден и болезнен и може да не доведе до желания резултат.

Освен това използването на вредни продукти за изсветляване на кожата може да причини дразнене на кожата, белези и други здравословни проблеми, което допълнително изостря негативното самовъзприятие и ниското самочувствие.

Дисморфично разстройство на тялото (BDD)

Обсебването от възприеманите недостатъци в тена на кожата може да се развие в телесна дисморфия. BDD е психично разстройство, характеризиращо се със силно безпокойство и страдание относно възприемани недостатъци във външния вид, дори ако те са незначителни или незабележими за другите.

Хората с BDD могат да изпитат тежко безпокойство, депресия и срам от външния си вид и често се ангажират с повтарящи се поведения, като проверка (вманиачено гледане в огледалото), оформяне (чоплене на кожата или скубане на косата) или скриване на възприеманите от тях несъвършенства.

Самоомраза

Самоомразата във връзка с изсветляването на кожата се отнася до негативно самовъзприятие и самоомраза, които могат да възникнат в резултат на интернализиране на обществените стандарти за красота, които дават приоритет на по-светлата кожа. Хората, които се чувстват неадекватни или смутени от естествения си тон на кожата, могат да развият самоомраза и негативно себевъзприятие. Тази интернализирана самоомраза може да бъде вредна за психичното здраве, причинявайки чувство на безполезност, безпокойство и депресия.

Безпокойство

Тревожността може да се прояви по различни начини, като чувство на несигурност, съмнение в себе си и страх да не бъдем съдени от другите. Тези чувства могат да бъдат постоянни и интензивни, което води до значителен дистрес и оказва влияние върху ежедневния живот, взаимоотношенията и цялостното благополучие.

депресия

Депресията може да се прояви като постоянно чувство на тъга, безнадеждност или загуба на интерес към дейности, които някога са носили радост. Човекът може също да се бори с ниска енергия, липса на мотивация и трудности с концентрацията и паметта. Физически симптоми, като промени в апетита и съня, също могат да се появят. В някои случаи депресията може да бъде достатъчно тежка, за да попречи на ежедневния живот и да доведе до мисли за самонараняване или самоубийство.

стрес

Натискът да се съобразите със стандартите за красота, страхът да не бъдете приети и постоянното безпокойство относно външния вид и ефектите от продуктите за изсветляване на кожата могат да бъдат много стресиращи. Хроничният стрес може да отслаби имунната система, затруднявайки тялото да се бори с болестта.За повече информация посетете https://glucofort-official.top/ .

Contents

loading...

Lihat Juga

Mantenere la salute delle articolazioni attraverso considerazioni dietetiche e Hondrostrong

Mantenere la salute delle articolazioni attraverso considerazioni dietetiche e Hondrostrong introduzione Le nostre articolazioni sono …